شبکه های اجتماعی
خبرنامه
پست الکترونیک
تلفن همراه

یکشنبه 24 شهریور 1392
0

حافظ و سعدی شناسی

درباره حافظ
خواجه شمس‌الدین محمد بن بهاءالدین حافظ شیرازی شاعر
 بزرگ سده هشتم ایران برابر قرن چهاردهم میلادی یکی از سخنوران نامی جهان  است. بیشتر شعرهای او غزل  هستند که به غزلیات حافظ شهرت دارند. او از مهمترین تاثیرگذاران بر شاعران پس از خود شناخته می‌شود. در قرون هجدهم و نوزدهم اشعار او به زبان‌های اروپایی ترجمه شد و نام او به گونه‌ای به محافل ادبی جهان غرب نیز راه یافت. هر ساله در تاریخ بیستم مهر ماه مراسم بزرگداشت حافظ در محل آرامگاه او در شیراز  با حضور پژوهشگران ایرانی و خارجی برگزار می‌شود.

اطلاعات چندانی از خانواده و اجداد خواجه حافظ در دست نیست و ظاهراً پدرش بهاء‌الدین نام داشته و مادرش نیز اهل کازرون بوده‌است. در اشعار او که می‌تواند یگانه منبع موثق زندگی او باشد اشارات اندکی از زندگی شخصی و خصوصی او یافت می‌شود. آنچه از فحوای تذکره‌ها  به دست می‌آید بیشتر افسانه‌هایی است که از این شخصیت در ذهن عوام ساخته و پرداخته شده‌است. با این همه آنچه با تکیه به اشارات دیوان او و برخی منابع معتبر قابل بیان است آن است که او در خانواده‌ای از نظر مالی در حد متوسط جامعه زمان خویش متولد شده‌است. با این حساب که کسب علم و دانش در آن زمان اصولاً مربوط به  خانواده‌های مرفه و بعضاً متوسط جامعه بوده‌است.

این شاعر پرآوازه شیرازی در نوجوانی قرآن  را با چهارده روایت آن از بر کرده و از همین رو به حافظ ملقب گشته ‌است.

در دوران امارت شاه شیخ ابو اسحاق به دربار راه پیدا کرده و احتمالاً شغل دیوانی پیشه کرده ‌است. علاوه بر شاه ابواسحاق در دربار شاهان آل مظفر شامل شاه شیخ مبارزالدین، شاه شجاع، شاه منصور  و شاه یحیی  نیز راه داشته ‌است. شاعری پیشه اصلی او نبوده و امرار معاش او از طریق شغلی دیگر (احتمالاً دیوانی) تأمین می‌شده ‌است. در این خصوص نیز اشارات متعددی در دیوان او وجود دارد که بیان کننده اتکای او به شغلی جدای از شاعری است.

روایت است هنگامی که قصد دفن حافظ را داشتند، عده‌ای از متعصبان با استناد به اشعار حافظ درباره میگساری با دفن وی به شیوه مسلمانان مخالف بودند و در مقابل عده دیگر وی را فردی مسلمان و معتقد می‌دانستند. قرار شد که از دیوان حافظ فالی بگیرند که این بیت آمد:

قدم دریغ مدار از جنازۀ حافظ / که گرچه غرق گناه است، می‌رود به بهشت

این شعر در بدخواهان شاعر تأثیر بسیاری می‌کند و همه را خاموش می‌کند.

 

دیوان حافظ
دیوان حافظ که مشتمل بر حدود
۵۰۰ غزل، چند قصیده، دو مثنوی، چندین قطعه  و تعدادی رباعی  است، تاکنون بیش از چهارصد بار به اشکال و شیوه‌های گوناگون، به زبان فارسی و دیگر زبان‌های جهان به ‌چاپ رسیده ‌است. شاید تعداد نسخه‌های خطّی ساده یا تذهیب شده آن در کتابخانه‌های ایران و دیگر کشورهای جهان از هر دیوان فارسی دیگری بیشتر باشد.

حافظ را چیره‌دست‌ترین غزل‌سرای زبان فارسی دانسته‌اند.  موضوع غزل وصف معشوق، می، و مغازله‌ است و غزل‌سرایی را باید هنری دانست ادبی، که در خور سرود و غنا و ترانه‌پردازی است.

با آنکه حافظ غزل عارفانه مولانا و غزل عاشقانه سعدی را پیوند زده، نوآوری اصلی او در تک‌بیت‌های درخشان، مستقل، و خوش‌مضمون فراوانی است که سروده ‌است. استقلالی که حافظ از این راه به غزل داده به میزان زیادی از ساختار سوره‌های قرآن  تأثیر گرفته ‌است، که آن را انقلابی در آفرینش این‌گونه شعر دانسته‌اند.

ندیدم خوش‌تر از شعر تو حافظ/ به قرآنی که اندر سینه داری

 

فال حافظ
امروز در خانه هر ایرانی یک دیوان حافظ یافت می‌شود. ایرانیان طبق رسوم قدیمی خود در روزهای عید ملی یا مذهبی نظیر نوروز بر سر سفره هفت سین و یا در شب یلدا، با کتاب حافظ فال می‌گیرند. برای این کار، یک نفر از بزرگان خانواده یا کسی که بتواند شعر را به خوبی بخواند یا کسی که دیگران معتقدند به اصطلاح خوب فال می‌گیرد ابتدا نیت می‌کند، یعنی در دل آرزویی می‌کند. سپس به طور تصادفی صفحه‌ای را از کتاب حافظ می‌گشاید و با صدای بلند شروع به خواندن می‌کند. کسانی که ایمان مذهبی داشته باشند هنگام فال گرفتن فاتحه‌ای
 می‌خوانند و سپس کتاب حافظ را می‌بوسند، آنگاه با ذکر اورادی آن را می‌گشایند و فال خود را می‌خوانند.

برخی حافظ را «لسان الغیب» می‌گویند یعنی کسی که از غیب سخن می‌گوید و بر اساس بیتی از شعر حافظ او معتقد است که هیچ‌کس زبان غیب نیست:

کدام محرم دل ره در این حرم دارد/ ز سر غیب کس آگاه نیست قصه مخوان

 از مهم‌ترین خصوصیات شعر حافظ گستردگی مطالب ذکر شده در یک غزل اوست؛ به گونه‌ای که در یک غزل از موضوع‌های فراوانی حرف می‌زند. از طرفی هر بیت شعر حافظ نیز به طور مستقل قابل تفسیر است. این ویژگی‌های شعر حافظ باعث شده که هر کس با هر نیتی که دیوان حافظ را بگشاید و غزلی از آن را بخواند در مورد نیت خود کلمه یا جمله‌ای در آن می‌یابد و فرد فکر می‌کند که حافظ نیت او را خوانده و به وی جواب داده‌است. غافل از اینکه این ویژگی شعر حافظ است و در بقیه غزلیات او نیز کلمات یا جملاتی همخوان با نیت صاحب فال وجود دارد.

برخی حافظ را مانند نیچه  و گوته،  فیلسوفی حساس به مسائل وجودی انسان می‌دانند که آزاداندیش است و دروغ‌ستیز و ضد خرافات.

 

عشق حافظ
حافظ درباره عشق الهی که موضوع غزل‌های عرفانی اوست، صحبت می‌کند. در مورد عشق انسانی هم وقتی از معشوقان جسمانی و مادی صحبت می‌کند، خاطر نشان می‌کند که عشق وی همچون امری است که به یک سابقه ازلی ارتباط دارد. در غزل‌های عرفانی حافظ، عشق مجازی همچون پرده‌ای به نظر می‌آید که عشق الهی در ورای آن پنهان است.

 

علاقه به شیراز
علاقه و دید حافظ به شیراز از منظر دیوان او و غزلیاتش به خوبی مشهود است و این اشارات با رویدادهای تاریخی زمان حافظ تطابق دارد. بنابراین در دیوان حافظ اگر غزلی شیوا و دلپسند خوانده می‌شود یقین در خلال ابیات آن رمزآسا و یا آشکارا واقعه‌ای در روانش و در اندیشه‌اش سیر می‌کند. چرا که حافظ را نباید یک شاعر ساده‌اندیش و مبالغه‌گو به شمار آورد؛ زیرا وی پیش از اینکه حتی شاعر باشد به مسائل دینی و فلسفی و عرفانی کاملاً آشنایی داشته و بینش وی در منتهای دریافت تأملات و دقایق اجتماعی است. لذا دید و دلبستگی حافظ به شیراز از دو منظر قابل بررسی است: یکی مطابقت سروده‌هایش با رخدادهای جامعه که گاهی بر وفق مراد وی است و دیگر طبیعت متنوع و چهارفصل شیراز در آن برهه از زندگی حافظ که همان طبیعت سرسبز و مناظر بدیع و باغات دلگشای شیراز بود. بهار شیراز و عطر دل‌انگیز بهار نارنج آن لطف خاصی داشت و درختان سرو که باغ‌ها را پوشانده بودند و انواع میوه‌‌ها که در خاک شیراز پرورش می‌یافت دل از بیننده می‌ربود.

از نگاه حافظ:

شیراز و آب رکنی و این باد خوش نسیم/ عیبش مکن که خال رخ هفت کشور است

فرق است آب خضر که ظلمات جای اوست/ تا آب ما که منبعش الله اکبر است

 شاعر فاخر شیراز با نگاه تیزبین خود به بهار باصفای شهرش «نسیم روضه» شیراز را بدرقه راه مسافران می‌کند:

دلا رفیق سفر بخت نیکخواهت بس/ نسیم روضه شیراز پیک راهت بس


 

درباره سعدی
ابومحمد مصلح‌الدین بن عبدالله
 نامور به  سعدی شیرازی  و  مشرف الدین   (۵۸۵ یا ۶۰۶ ۶۹۱ هجری قمری، برابر با: ۵۶۸ یا ۵۸۸ - ۶۷۱ هجری شمسی) شاعر و نویسنده‌ پارسی‌گوی  ایرانی  است. آوازهی او بیشتر به خاطر نظم و نثر آهنگین، گیرا و قوی اوست. جایگاهش نزد اهل ادب تا بدان ‌جاست که به وی لقب  استاد سخن  و شیخ اجل  داده‌اند. آثار معروفش کتاب گلستان  در نثر و بوستان  در بحر متقارب و نیز  غزلیات  وی است.

سعدی در شیراز  زاده شد. وی کودکی بیش نبود که پدرش در گذشت. در دوران کودکی با علاقه زیاد به مکتب می‌رفت و مقدمات دانش را می‌آموخت. هنگام نوجوانی به پژوهش و دین و دانش علاقه فراوانی نشان داد. اوضاع نابسامان ایران در پایان دوران سلطان محمد خوارزمشاه  و به ویژه حمله سلطان غیاث‌الدین، برادر جلال‌‌الدین خوارزمشاه  به شیراز (سال ۶۲۷) سعدی را که هوایی جز به دست آوردن دانش در سر نداشت برآن داشت شیراز  را ترک نماید.  سعدی در حدود سال 620  یا 623 قمری  از شیراز به مدرسه نظامیه بغداد  رفت و در آنجا از آموزه‌های  امام محمد غزالی بیشترین تأثیر را پذیرفت.

غیر از نظامیه، سعدی در مجلس درس استادان دیگری از قبیل  شهاب‌الدین عمر سهروردی  نیز حضور یافت و در عرفان  از او تأثیر گرفت. این شهاب‌الدین عمر سهروردی را نباید با شیخ اشراق، یحیی سهروردی، اشتباه گرفت.

سعدی جهانگردی خود را در سال ۱۱۲۶ آغاز نمود و به شهرهای خاور نزدیک و خاورمیانه،  هندوستان، حبشه، مصر  و شمال آفریقا سفر کرد (این جهانگردی به روایتی سی سال به طول انجامید)؛ حکایت‌هایی که سعدی در گلستان و بوستان آورده ‌است، نگرش و بینش او را نمایان می‌سازد. در سفرها نیز سختی بسیار کشید، او خود گفته است که پایش برهنه بود و پاپوشی نداشت و دلتنگ به جامع کوفه درآمد و یکی را دید که پای نداشت، پس سپاس نعمت خدایی بداشت و بر بی‌کفشی صبر نمود. آن طور که از روایت بوستان بر می‌آید، وقتی در هند بود، سازکار بتی را کشف کرد و برهمنی را که در آنجا نهان بود در چاله انداخت و کشت؛ وی در بوستان، این روش را در برابر همه فریبکاران توصیه کرده‌ است. حکایات سعدی عموماً پندآموز و مشحون از پند و پاره‌ای مطایبات است. سعدی، ایمان را مایه تسلیت می‌دانست و راه التیام زخم‌های زندگی را محبت و دوستی قلمداد می‌کرد. علت عمر دراز سعدی نیز ایمان قوی او بود.

بر اساس تفسیرها و حدس‌هایی که از نوشته‌ها و سروده‌های خود سعدی در گلستان و بوستان می‌زنند، و با توجه به اینکه سعدی تاریخ پایان نوشته شدن این دو اثر را در خود آن‌ها مشخص کرده ‌است، دو حدس اصلی در زادروز سعدی زده شده ‌است. نظر اکثریت مبتنی بر بخشی از دیباچه گلستان است (با شروع «یک شب تأمل ایام گذشته می‌کردم») که بر اساس بیت «ای که پنجاه رفت و در خوابی» و سایر شواهد این حکایت، سعدی را در ۶۵۶ قمری حدوداً پنجاه ‌ساله می‌دانند و در نتیجه تولد وی را در حدود ۶۰۶ قمری می‌گیرند. از طرف دیگر، عده‌ای، از جمله محیط طباطبایی  در مقاله «نکاتی در سرگذشت سعدی»، بر اساس حکایت مسجد جامع کاشغر  از باب پنجم گلستان که به صلح  محمد خوارزمشاه  که در حدود سال 610  بوده ‌است اشاره می‌کند و سعدی را در آن تاریخ مشهور می‌نامد، و بیت «بیا ای که عمرت به هفتاد رفت» از اوائل باب نهم بوستان، نتیجه می‌گیرد که سعدی حدود سال ۵۸۵ قمری، یعنی هفتاد سال پیش از نوشتن بوستان در ۶۵۵ قمری، متولد شده ‌است. بیشتر پژوهندگان (از جمله بدیع‌الزمان فروزانفر  در مقاله «سعدی و سهروردی» و عباس اقبال  در مقدمه کلیات سعودی) این فرض را که خطاب سعدی در آن بیت بوستان خودش بوده ‌است، نپذیرفته‌اند. اشکال بزرگ پذیرش چنین نظری آن است که سن سعدی را در هنگام مرگ به ۱۲۰ سال می‌رساند.

 

آرامگاه
سعدی در خانقاهی که اکنون آرامگاه اوست و در گذشته محل زندگی او بود، به خاک سپرده شد که در
۴ کیلومتری شمال شرقی شیراز، در دامنه کوه فهندژ، در انتهای خیابان بوستان و در کنار باغ دلگشا است. این مکان در ابتدا خانقاه شیخ بوده که وی اواخر عمرش را در آنجا می‌گذرانده و سپس در همان‌جا دفن شده ‌است. برای اولین بار در قرن هفتم توسط خواجه شمس‌الدین محمد صاحب‌دیوانی وزیر معروف آباقاخان، مقبره‌ای بر فراز قبر سعدی ساخته شد. در سال ۹۹۸ به حکم یعقوب ذوالقدر، حکمران فارس، خانقاه شیخ ویران گردید و اثری از آن باقی نماند. تا این که در سال ۱۱۸۷ ه. ق. به دستور کریمخان زند، عمارتی ملوکانه از گچ و آجر بر فراز مزار شیخ بنا شد که شامل ۲ طبقه بود. طبقه پایین دارای راهرویی بود که پلکان طبقه دوم از آنجا شروع می‌شد. در دو طرف راهرو دو اتاق کرسی‌دار ساخته شده بود. در اتاقی که سمت شرق راهرو بود، گور سعدی قرار داشت و معجری چوبی آن را احاطه کره بود. قسمت غربی راهرو نیز موازی قسمت شرقی، شامل دو اتاق می‌شد، که بعدها شوریده (فصیح الملک) شاعر نابینای شیرازی در اتاق غربی این قسمت دفن شد. طبقه بالای ساختمان نیز مانند طبقه زیرین بود، با این تفاوت که بر روی اتاق شرقی که قبر سعدی در آنجا بود، به احترام شیخ اتاقی ساخته نشده بود و سقف آن به اندازه دو طبقه ارتفاع داشت. بنای فعلی آرامگاه سعدی از طرف انجمن آثار ملی در سال ۱۳۳۱ ه-ش با تلفیقی از معماری قدیم و جدید ایرانی در میان عمارتی هشت ضلعی با سقفی بلند و کاشی‌کاری ساخته شد. روبه‌روی این هشتی، ایوان زیبایی است که دری به آرامگاه دارد.

محوطه باغ به سبک ایرانی گلکاری، درختکاری و باغچه‌بندی شده است. در وسط حیاط دو حوض مستطیل شکل، با جهت شمالی- جنوبی در دو طرف محوطه آرامگاه قرار دارد و حوض دیگری در جهت شرقی - غربی در مقابل ایوان اصلی بنا واقع شده است.

بر روی درب ورودی سعدیه این بیت به چشم می خورد:

ز خاک سعدی شیراز بوی عشق آید/ هزار سال پس از مرگ او گرش بویی

 

حوض ماهی
در عمق ده متری صحن آرامگاه قناتی وجود دارد که آب آن دارای مواد گوگردی و جیوه می‌باشد، آب این قنات به درون حوضی که آن را حوض ماهی می‌نامند و در زیرزمین جریان دارد می‌ریزد این حوض در سمت چپ آرامگاه واقع است و در داخل به شکل
 هشت ضلعی  است.

حوض ماهی زیربنایی در حدود 30/25 متر دارد و با 28 پله به صحن آرامگاه وصل می‌شود مشهور است که سعدی نزدیک زاویه خود، حوضچه‌هایی از سنگ مرمر ساخته بوده که آب در آن‌ها جریان داشته است. شستشو در این آب، خصوصاً در شب چهارشنبه سوری، جزء معتقدات مردم شیراز بوده است.

کاشی‌کاری‌های داخل حوض ماهی که به سبک عمده سلجوقی است، در سال 1372 ه.ش. توسط استاد کاشی‌کار تیرانداز طراحی شده و توسط میراث فرهنگی اجرا گردیده است بر فراز حوض ماهی یک نورگیر به شکل هشت ضلعی و دو نورگیر چهارضلعی در طرفین آن قرار دارد. زیرزمین سعدیه امروزه به چایخانه سنتی تبدیل شده است.

 

آثار
از سعدی آثار بسیاری در نظم و نثر بر جای مانده ‌است:
بوستان: منظومه‌ای است حاوی حکایات اخلاقی.

گلستان:
به نثر مسجع.
دیوان اشعار: شامل
 غزلیات  و قصاید و رباعیات و مثنویات و مفردات و ترجیع‌بند و غیره (به فارسی) و چندین قصیده و غزل عربی.
مواعظ:
کتابی‌ است چون دیوان اشعار.
صاحبیه:
مجموعه چند قطعه فارسی و عربی‌ است که سعدی در ستایش شمس‌الدین صاحب دیوان جوینی، وزیر اتابکان سروده ‌است.
قصاید سعدی: قصاید عربی سعدی حدود هفتصد بیت است که بیشتر محتوای آن غنا، مدح، اندرز و مرثیه ‌است. قصاید فارسی در ستایش پروردگار و مدح و اندرز و نصیحت بزرگان و پادشاهان آمده‌ است.
مراثی سعدی: قصاید بلند سعدی است که بیشتر آن در رثای آخرین خلیفه عباسی المستعصم بالله سروده شده‌ است و در آن هلاکوخان مغول را به خاطر قتل خلیفه عباسی نکوهش کرده ‌است. سعدی چند چکامه نیز در رثای برخی اتابکان فارس و وزرای ایشان سروده ‌است.

مفردات سعدی:
مفردات سعدی شامل مفردات و مفردات در رابطه با پند و اخلاق است.
رسائل نثر: شامل کتاب نصیحه‌الملوک، رساله در عقل و عشق، الجواب، در تربیت یکی از ملوک گوید، مجالس پنجگانه، هزلیات سعدی

 

روز سعدی
بنیاد سعدی شناسی
 از سال ۱۳۸۱ شمسی، روز نخست اردیبهشت  را  روز سعدی، اعلام نمود و در اول اردیبهشت ۱۳۸۹ شمسی، در اجلاس شاعران جهان، در شیراز، نخستین روز اردیبهشت، از سوی نهادهای فرهنگی داخلی و خارجی، به عنوان روز سعدی، نامگذاری شد.

سکه‌های پانصد ریالی برنزی ایران از سال ۱۳۸۷ شمسیی به نقش آرامگاه سعدی مزین شده ‌است. همچنین طرح پشت اسکناس یکصد هزار ریالی نمایی از مقبره سعدی در شیراز می‌باشد.


 

 

 

 

 

ارسال نظر
نام شما:
 
پست الکترونیک:
وب سایت:
متن:

.
کد امنیتی را وارد کنید: