با مهندس رضا محمدیان، رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر شیراز در رابطه با مدیریت پروژه پیشرفته و سطح اجرایی شدن این موضوع در استان فارس و شهر شیراز به گفتگو نشستیم که حاصل آن در زیر تقدیم شما میگردد:
مدیریت پروژه یک علم و هنر است. اعتبار یک پروژه تنها فاکتور موفقیت آن پروژه نیست، اعتبار کافی، نیروی کافی و امکانات کافی فاکتورهای مهمی در موفقیت یک پروژه هستند، اما در صورتی که مدیریت و برنامهریزی صحیحی وجود نداشته باشد پروژه دچار مشکلات عدیدهای میگردد. این مطلب را مهندس رضا محمدیان رئیس کمیسیون عمران شورای شهر شیراز بیان کرد و گفت: امروزه بحث مدیریت پروژه شاخههای مختلفی در بر میگیرد که میتوان از این شاخهها مدیریت خرید، مدیریت انبار، مدیریت جانمایی نیروها، مصالح، مدیریت کنترل پروژه و مدیریت نیروهای انسانی و فنی را نام برد که این شاخهها دروسی را با همین نام در دانشگاههای سراسر دنیا به خود اختصاص دادهاند. گماردن مدیریت کارا و توانا به این موضوع منجر میگردد که تمامی شاخههای بالا به مثال چرخ دندههای یک ساعت به درستی و در جای خود عمل کرده و باعث پیشرفت برنامهریزی شده یک پروژه گردد. به طور مثال در زمینه مدیریت کنترل پروژه و مدیریت زمانبندی پروژه برنامه زمانی باید به طور دقیق دنبال گردد. به این معنی که این برنامه باید مداوم کنترل شده و کارهای باقی مانده چک لیست شود، سپس نقاط بحرانی پروژه تحلیل گشته و بررسی گردنند. این نقاط بحرانی پروژه اگر به موقع رفع و درباره آنها تصمیمگیری نشود، میتوانند مابقی پروژه را نیز دچار بحران کنند. همه این موارد در صورتی امکان دارد که مدیر پروژه از روشهای نوین مدیریت برای پیشبرد اهداف پروژه بهره جوید.
رئیس کمیسیون عمران شورای شهر شیراز این گونه ادامه داد: جایگاه مدیریتی یک پروژه باید بر اساس شایستهسالاری افراد و توانایی و علم آنان در کنترل و پیشرو اهداف یک پروژه تعریف گردد. به طور مثال کشور ژاپن با تبیین جایگاه آموزش و مدیریت این امر، توانسته به نقطهای دست پیدا کند که امروزه به عنوان صادر کننده اول تکنولوژی در جهان مطرح میگردد. بالبطع این موضوع تنها با اهمیت فراوان به جایگاه آموزش و شایستهسالاری مدیران مدیر میشود.
مدیریت در کشورهای پیشرفته یک امر ستادی است زیرا یک مدیر لایق و توانا باید توانایی هماهنگ نمودن صنعتهای مختلف و افراد مختلف را با این قسمتها داشته باشد.
در دین مبین اسلام نیز به کرات به موضوع کارگروهی اشاره شده است و حضرت رسول اکرم (ص) در این باب میفرمایند که اگر سه نفر از شما بخواهید به سفری بروید یک نفر از شما باید مدیریت گروه را در دست بگیرد. این امر خود نشان دهنده اهمیت مدیر در کارهای جمعی است و پذیرفتن مدیریت و جایگاه آن اجتناب ناپذیر میگرداند.
مهندس محمدیان در رابطه با بحث آموزش این گونه اضافه کرد: در بحث آموزش مدیریت و فراگیری روشهای نوین آن کلاسها و جلسات متعددی به صورت دورهای برگزار میگردد منتهی مراتب استقبال از این جلسات آن طور که باید و شاید شایسته نیست. مهندسین عزیز و مدیران گرامی باید به این نکته گوشزد شوند که همان گونه که اسلام میفرماید تا زمان مرگ نیز باید به فراگیری علم بپردازند زیرا که این فراگیری علم باعث میگردد که انسان بتواند پلههای ترقی را به اساس شایستهسالاری، یکی پس از دیگری بپیماید. فرهنگ آموزش و فراگیری علم باید به طور کلی در جامعه رواج داده شود تا افراد خود را نیازمند آموزش مطالب جدید ببینند، زیرا که بسیار سفر باید تا پخته شود خامی.
رئیس کمیسیون عمران شورای شهر شیراز در رابطه با پروژههای عمرانی شیراز ادامه داد: شهر شیراز دارای پتانسیلهای بالقوه و بالفعل زیادی میباشد. مردم فهیم، فرهنگ غنی، امکان تاریخی، خیابانهای قدیمی که خود نشان دهنده افق دید حاکمان وقت بوده است و همین طور مراکز علمی مختلف که نشان از پتانسیل علمی شهر شیراز دارد. در ادوار مختلف، شیراز شاهد اجرای پروژههای مختلف و کلان عمرانی بوده که بعضاً این پروژهها با غفلتهایی روبهرو بوده است که این غفلتها شاید به دلیل این بوده که مدیران اغلب به مجرد این که پتانسیل شهر را شناسایی کرده و مشغول به تقویت آنها میشدند، دستخوش تغییرات میشده و مدیری جدید با افکاری جدید ادامه کار را بر عهده میگرفت. شیراز همیشه در سطح کشوری کشوری به عنوان یک شهر «برخوردار» دیده شده است منتهی امروزه با توجه به کلانشهرهای دیگر شاید شیراز را نتوان به عنوان یک شهر برخوردار تلقی کرد و نیازمند این باشد که از سوی دولتمردان مورد توجه واقع گردد که به امید خدا این موضوع با سعی بیشتر نمایندگان شیراز و مدیران مربوطه در مطالبهگری حق مردم شریف شیراز نیز محقق میگردد. یک سری از پروژهها صرفاً به وسیله بودجه دولتی به انجام میرسند که مدیریت استان وظیفه رسیدگی به این پروژهها را دارد. تعدادی دیگر از پروژهها به وسیله شهرداری پیگیری میشود که بودجه آنان توسط شورای شهر مصوب میگردد. بخشی از این بودجه وابسته به دولت بوده و بخش دیگر آن توسط درآمد شهرداریها تامین میگردد. متاسفانه در سالهای اخیر به وسیله سیاستهای دولت و رکود در بخش ساخت و ساز و تحریمهای صورت گرفته، طبیعتاً درآمد شهرداریها در کل کشور کاهش یافته است.
مهندس رضا محمدیان در ادامه راهکاری برای حل این موضوع توجه به ایجاد درآمدهای پایدار میباشد و این امر جز با توجه به بخش خصوصی محقق نمیگردد. در سه سال گذشته شهرداریها موظف گشتهاند از طریق تعریف پروژههای مختلف، جذب سرمایهگذار داشته باشند و پروژههای خود را از این طریق انجام دهد. شهرداری شیراز تا حدودی در این موضوع موفق بوده و سرمایهگذارانی از بخش خصوصی در پروژههای مختلف این شهرداری سرمایهگذاری نمودهاند.